Wil je een vloerhuid kopen, lees dan eerst even dit:

vloerhuid kopen

Een dierenhuid voor op de vloer is een geweldige toevoeging aan het interieur. De meest gangbare huiden zijn voornamelijk koeienhuiden en schapenvachten, de exotische diersoorten zul je niet zo gauw aantreffen in de winkel. Handel in exotische dieren of delen daarvan wordt streng gecontroleerd. Ga je een natuurlijke vloerhuid kopen, dan zul je na aankoop merken dat ze behoorlijk duurzaam en vlekbestendig zijn. Toch zul je er af en toe aandacht aan moeten besteden om de vloerhuid er goed uit te laten zien.

vloerhuid kopen

Stofzuigen is geen probleem, wel op de juiste manier

Wanneer het weer tijd is voor de vaste schoonmaak, neem de dierenhuid dan mee in je schoonmaakroutine. Je kunt de stofzuiger gewoon veilig gebruiken, net als bij elke gewone vloerbedekking. Regelmatig stofzuigen voorkomt dat het vuil zich steeds dieper gaat ophopen. Houdt wel rekening met de volgende dingen:  • Stofzuig altijd met de richting van het haar mee.

  • Is de stofzuigermond voorzien van ronddraaide borstels, zet deze dan stil of gebruik een ander hulpstuk.

  • Is de zuigkracht erg krachtig, zet deze dan een tandje terug.

  • Ligt er veel stof en kruimels op, dan is het misschien verstandig om de huid eerst buiten uit te schudden.

Voorkom eenzijdige slijtage

Een dierenhuid is nooit gelijkzijdig, dieren zijn nu eenmaal niet precies rond of vierkant. Bij een vloerhuid kopen zul je altijd een ongelijkzijdig model krijgen. Wanneer je de vloerhuid dan bij je in de kamer ligt, wil je hem voor het oog altijd zo gunstig mogelijk hebben liggen. Misschien het bredere uiteinde precies voor de bank, zodat iedereen zijn voeten er op heeft. Toch zal zo’n natuurlijke koeienhuid onderhevig zijn aan geleidelijk slijtage. Probeer dan de huid of vacht regelmatig in een andere positie te leggen, zodat het slijtageproces gelijkmatig verloopt. Het zal dan minder opvallen en de vloerhuid gaat jaren langer mee.

Een koeienhuid mag niet nat worden

Bij een ongeluk, zoals een emmer water over de vloer kan de koeienhuid ernstig beschadigen. Wanneer je een vlek wilt verwijderen doe het met een vochtige doek, probeer blootstelling aan water tot het minimum te beperken. Mocht de huid helemaal doordrenkt zijn, droog het dan in de zon en laat het lucht drogen, niet in de wasdroger doen. Wanneer je iets morst wat vlekt, dep het dan op met een droge doek of spons. Ga niet wrijven of poetsen, je maakt het alleen maar erger.

Tot Slot: Voor een schapenvacht geldt praktisch hetzelfde, met alleen het verschil dat je het ook zult moeten kammen met een honden- of een draad wolkam. Hiermee herstel je de vezel en verminder je het dof worden. Leg een schapenvacht nooit in direct zonlicht, UV-stralen zullen de huid en eventueel geverfde vezels beschadigen.