Wat is benzine en hoe wordt het gemaakt?

Benzine is een mengsel wat bestaat uit koolwaterstoffen. Het wordt gebruik als brandstof voor motoren en als oplos- en schoonmaakmiddelen. Benzine bestaat uit lichte destillatiefracties van aardolie. Benzine is dus eigenlijk een onderdeel van aardolie. Het heeft een hoog kooktraject, dit houdt in dat er snel gasvorming ontstaat. Verder heeft benzine een lage viscositeit. Viscositeit houdt in dat de stof niet stroperig is, het vloeit dus soepel en biedt weinig weerstand. Benzine is een kleurloze vloeistof en is een mengsel tussen zoals eerder besproken zowel verzadigde als onverzadigde koolwaterstoffen. Deze stof wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld een grondboor benzine.
Waar komt het woord benzine vandaan?
Het woord benzine heeft een gecompliceerde geschiedenis. Het is van origine afkomstig van het woord benzoë, dit is de hars van de benzoëboom. Michael Faraday was een Engelse scheikunde die als eerste de stof benzeen identificeerde. Destijds heette het nog biocarburant. De Duitser Eilhard Mitscherlich die de stof bereidde met het benzoëzuur en de uiteindelijke stof Benzin noemde. Uiteindelijk werd Benzin veranderd naar Benzol. Tegenwoordig bevat benzine nog maar weinig benzeen. De stof is er uit gehaald omdat het slecht is voor de gezondheid. Verder zorgde benzeen ook voor meer luchtverontreiniging. Benzine wordt tegenwoordig gebruikt in bijvoorbeeld grondboor benzine.
Wat doet benzine met het milieu?
Alle machines die gebruik maken van benzine hebben een bepaalde uitstoot. Dit is CO2 uitstoot. Deze ontstaat door de verbranding van diesel en benzine. Deze CO2 draagt bij aan de opwarming van het klimaat. Verder komt er bij de verbranding van benzine ook fijnstof en stikstofdioxide vrij. Ook dit veroorzaakt schade aan zowel natuur als gezondheid. Bij de verbranding van 1 liter benzine komt ongeveer 2,4 kilogram aan CO2 vrij. Dit is niet de totale hoeveelheid die vrijkomt bij benzine als product. De totale uitstoot bij het produceren, verwerken en gebruiken van benzine bedraagt ongeveer 3,1 kilogram.