Waarom het laten bouwen van een prefab woning een bijdrage levert aan duurzaamheid

Prefab woningen worden steeds meer populair. Het laten bouwen van een woning in een fabriek is niet alleen veel sneller, maar tevens een duurzame vorm van het laten bouwen van een woning. Maar hoe komt dat eigenlijk? In deze blog wordt er meer uitgelegd waarom prefab woningen goed zijn voor het milieu. 

Er worden meer prefab woningen gebouwd

Voorheen was de betonbouw in Nederland heel gewoon. Het was vaak niet de makkelijkste, maar ook goedkoopste manier om woningen te bouwen. Echter, de laatste jaren is de prefab methode steeds meer in trek. De logistieke en doordachte processen van deze bouwmethode wordt vaker gebruikt. En laat de prefab methode ook net de methode zijn waarbij het milieu minder wordt aangetast!

Redenen waarom prefab woning duurzamer zijn dan de traditionele woningbouw

Er zijn een aantal redenen waarom deze prefab methode enorm duurzaam is. Zo worden er vaak duurzame materialen gebruikt om deze woningen te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan gerecyclede bouwmaterialen voor de muren, maar ook voor isolatie en daken. De isolatie van deze woningen zorgt er tevens voor dat het huis in de zomermaanden koel blijft en in de wintermaanden juist de warme binnenhoudt. Ook worden de vloeren regelmatig van milieuvriendelijke materialen gemaakt. Doe ook inspiratie op bij een betrouwbare partij als www.oosthuis.nl

Gezondere huizen

Prefab woningen worden gezien als “gezondere huizen”.  Er wordt meer groene en schone energie gebruikt en tevens niet-giftige materialen, waardoor er geen chemicaliën door de lucht zullen vliegen. Wanneer de bewoner een extra steentje bij wilt dragen, kan er zelfs gekozen worden voor bijvoorbeeld een groen of bloemen dak. 

Waterbesparing 

Er wordt bij het bouwen van een prefab woning ook enorm bespaard op water. Vaak wordt er gekozen voor een op zonne-energie gebaseerde verwarmingssystemen. Bovendien zijn de huizen meestal ontworpen om warmteverlies door leidingen te verminderen. Door kortere waterleidingen te ontwerpen zal dit resulteren in minder warmteverlies.

Energierekeningen worden drastisch lager

Daarnaast kan een prefab woning ervoor zorgen dat een huishouden tot wel 72% minder energie verbruikt dan in een traditionele woning. Helemaal in de tijd waarin de energieprijzen drastisch stijgen is dit natuurlijk een groot voordeel. De huizen worden vaak gebouwd met zonnepanelen en een goede isolatie. Bewoners kunnen ervoor kiezen om de bekleding te installeren met kosteneffectieve composiet panelen waardoor de isolatie aanzienlijk wordt verbeterd. Of denk bijvoorbeeld aan dubbele glazen. Dit zal niet alleen resulteren in het verminderen van het energieverbruik, maar ook zal er door deze isolatie minder geluidsoverlast ontstaan. 

Uiteraard brengt het laten bouwen van een prefab woningen voor- en nadelen met zich mee. Echter, het kan een duurzame keuze zijn om voor een prefab woning te kiezen. Het wordt aangeraden om met een adviseur te overleggen of het laten bouwen van een prefab woning de juiste keuze is.