Voordelen vloerverwarming slang

slang vloerverwarming

Veel nieuwe woningen beschikken tegenwoordig over vloerverwarming. In oudere woningen bestaat ook de mogelijkheid om vloerverwarming in te laten frezen. Het zorgt voor een heerlijk warm en behaaglijk gevoel. Wat zijn de onderdelen van een vloerverwarming? Dit artikel geeft uitleg.

slang vloerverwarming

De vloerverwarming verdeler

De verdeler van vloerverwarming heeft als functie om het warme water door de juiste buizen heen te geleiden. Vloerverwarmingssystemen bestaan uit diverse zones en het water moet verdeeld worden. De vloerverwarmingsverdeler wordt veelal op een plek geplaatst waar eventuele radiatoren zijn verwijderd. Hier zijn namelijk altijd een aanvoer en retour-buis aanwezig die naar het cv systeem toe gaat.

De vloerverwarming pompschakelaar

Een pompschakelaar is geen vereiste bij het aanleggen van vloerverwarming. Het is echter wel praktisch om deze te hebben. Een vloerverwarming pompschakelaar heeft namelijk als functie dat de pomp in de verdeler enkel aangaat als warm water vereist is. Een pomp zonder schakelaar staat dag en nacht aan en dit kost natuurlijk energie.

Thermostaat vloerverwarming

De thermostaat is een belangrijk onderdeel van je vloerverwarming. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van een slimme thermostaat. Een thermostaat zorgt ervoor dat je de temperatuur van verschillende groepen eenvoudig kan regelen.

Slang voor de vloerverwarming

Welke slangen worden gebruikt om de vloer te verwarmen? Een slang vloerverwarming kan onder meer bestaan uit een PE-RT verwarmingsslang. Deze bestaat uit copolymeer van etheen en octeen. Een andere slang die veel wordt gebruikt voor vloerverwarming wordt PERT-AL-PERT genoemd. Deze wordt aangesloten op bestaande cv-ketels. De PERT-AL-PERT buis bevat aluminium en dit zorgt voor een zuurstofbarrière.

Naast de diverse materialen is er ook een diameter van toepassing.

Vaak maakt men gebruik van een diameter van 16 millimeter. De reden voor 16 millimeter komt door de goede wendbaarheid van deze buizen. Bochten zijn op een goede manier te leggen en er hoeft niet niet al te diep te worden gefreesd om de slangen te kunnen plaatsen. Naast de 16 millimeter slang, zijn er ook buizen van slechts 10 millimeter beschikbaar.