Sedummatten: De vele voordelen

Sedummatten één van de vele groendaksystemen. Het is een aanvulling op het dak van een bestaand gebouw voor het kweken van flora. Afhankelijk van het type groendak dat je installeert, kunnen de planten modulair zijn of drainagelagen hebben. Alle groendaken bevatten echter enkele belangrijke kenmerken, zoals waterdichting en wortelafstotend, om de constructie veilig en onbeschadigd te houden. Een sedummat is bedoeld voor een groendak dat begroeid is met vetplantjes. Het bestaat uit vetplantjes op een substraatlag. De sedummatten zijn ideaal voor het regenachtige klimaat Nederland en zijn makkelijk in onderhoud.

Deze plantjes zijn makkelijk in het onderhoud, en kunnen zelfs het regenachtige klimaat van Nederland aan.

De voordelen van de omgeving zijn:

  • De installatie van een sedummat vermindert de noodzaak om het regenwater dat zich ophoopt te beheren, evenals de belasting van lokale rioleringen.
  • In stedelijke omgevingen vermindert de opname van groene daken de algehele warmte die door de gebouwen wordt geleid, waardoor veel van de oppervlakken worden bedekt die de meeste warmte zouden genereren.
  • De planten voorkomen de verspreiding van smog en stof en vangen ook veel van de verontreinigende stoffen op die in de lucht worden aangetroffen.

Er zijn ook persoonlijke voordelen voor een huiseigenaar, of jouw woning in een stads- of landelijke omgeving, voor het installeren van een sedumdak, zoals:

  • Door een natuurlijke barrière te creëren, kunnen groendaken de hoeveelheid geluid die in het huis komt, verminderen.
  • Omdat uw dak bedekt is met planten, is de hoeveelheid blootgesteld aan de elementen beperkt, waardoor het dakmembraan veel langer meegaat dan wanneer het onbeschermd is.
  • Groene daken verminderen de hoeveelheid energie die jouw huis nodig heeft voor verwarming, waardoor je geld bespaart.
  • De brandvertraging van groene daken helpt het ​​huis beschermen.
  • Door een sedummat aan het huis toe te voegen, verhoog je de waarde van jouw eigendom dankzij de verbeterde efficiëntie van jouw apparaten en wordt het huis esthetischer.