Prachtige opbergmeubelen met een vleugje geschiedenis

Wanneer u op zoek bent naar een ander opbergmeubel dan komt u al snel uit bij de grote woonwarenhuizen. Dat betekent automatisch dat het meubelstuk wat u aankoopt, bij vele anderen, wellicht zelfs miljoenen andere gezinnen thuis staat. Waarom overweegt u dan niet eens een dekenkist hout? Ik hoor u denken: wat is een dekenkist hout nou weer. Om de betekenis en de functie van deze kisten te achterhalen moeten we een stukje terug in de geschiedenis. Dus houd u vast om terug in de tijd te gaan en transporteer u mentaal naar de slaapkamer in een middeleeuws huis.

Koude nachten doorbrengen zonder een centrale verwarming

Men had vroeger natuurlijk nog geen centrale verwarming zoals we deze kun kennen. Geen elektrische kacheltje om je aan op te warmen. Er werd vaak gebruik gemaakt van hout gestookte kachels en haarden om een ruimte te verwarmen. Echter doven deze na een tijdje wanneer het hout is opgebrand. Dit zorgt ervoor dat het midden in de nacht, wanneer men slaapt, het weer flink koud kan worden. Om er toch voor te zorgen dat men warm kon blijven, werden er dikke dekens in bed gebruikt. In de zomermaanden werden deze dekens niet meer gebruikt. Omdat dit flink dikke dekens waren, namen ze veel ruimte in. Om ze op te bergen werden er specifieke kisten voor gebruikt: de dekenkisten. Hier pasten de dekens in zonder bijvoorbeeld aangevreten te worden door onder andere muizen.

Een dekenkist in een hedendaagse woning

De dekenkist hoeft in een hedendaagse woning uiteraard niet gebruikt te worden voor het opbergen voor dekens. Zo kan de kist worden gebruikt om bijvoorbeeld kinderspeelgoed in op te bergen of wellicht de tuinkussens wanneer deze niet gebruikt worden. Niet alleen heel handig: maar ze zien er ook nog eens fantastisch uit!