Hoe kan je het beste je mechanische ventilatie reinigen?

mechanische ventilatie reinigen

Het is erg belangrijk dat jullie een keer in de zo veel tijd jouw mechanische ventilatie reinigen. Het kan anders namelijk zo zijn dat je mechanische ventilatie het veel minder goed zal gaan doen of misschien helemaal zal stoppen met werken, omdat deze niet gereinigd is. Het schoonmaken van je ventilatiesysteem lijkt een grote klus, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je kunt er namelijk ook altijd voor kiezen om het te laten doen door een specialist. Als jij het wel zelf wilt reinigen, dan gaan wij jou in deze tekst wat tips geven van hoe je dat kunt doen.

mechanische ventilatie reinigen

Waarom moet jij jouw mechanische ventilatie reinigen?

Er zijn verschillende redenen waarom jij jouw mechanische ventilatie moet reinigen. Allereerst moet jij jouw mechanische ventilatie reinigen, omdat dit ervoor zorgt dat deze goed blijft werken. Als jij jouw mechanische ventilatie niet reinigt dan hoopt al het vuil zich op. Er gaan veel stofdeeltjes zitten in de ventilatiekanalen. Uiteindelijk zal dit ook terechtkomen in de motor, wat ervoor zal zorgen dat deze minder goed kan werken. Na te lang niet te hebben gereinigd kan het dus zo zijn dat je ventilatiesysteem het gaat begeven en niet meer zal kunnen werken. Of in ieder geval niet goed genoeg om de vuile lucht te vervangen voor frisse lucht.

Hoe vaak moet jij je mechanische ventilatie reinigen?

De meeste specialisten raden mensen aan om een keer in het jaar de unit van het ventilatiesysteem te reinigen. Een keer in de zeven jaar is een volledige reiniging van het systeem nodig. Ook is het belangrijk om af en toe de filters te vervangen. Dat valt onder het reinigen van de unit en moet ongeveer een keer per jaar. Als de luchtvochtigheid van je woning hoog ligt en je misschien zelfs schimmels in je huis vindt, wordt het tijd om je mechanische ventilatie te reinigen.