Execution only hypotheek afsluiten? Kies uit deze hypotheekvormen

Execution only

De laatste jaren is de interesse in execution only hypotheken aan het toenemen. Met zo’n hypotheek wordt bedoeld dat je als koper van een woning zelf je hypotheek samenstelt en afsluit bij een hypotheekverstrekker als een bank. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat je hiermee flink bespaart aan kosten voor een hypotheekadviseur. Uiteraard moet je dan wel in staat zijn om zelf deze belangrijke beslissingen te nemen. Hieronder lees je daarom alvast uit welke bekende hypotheekvormen je zou kunnen kiezen.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je over de gehele looptijd van de hypotheek hetzelfde bedrag van de lening af. Je betaalt echter in het begin veel meer aan rente dan later. Je maandlasten zijn dan dus in het begin op hun hoogst. Na verloop van tijd worden deze steeds lager.

Execution only

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een andere zeer bekende hypotheek. Hierbij zijn je totale maandlasten over de gehele hypotheekduur gelijk. Deze lasten bestaan in het begin grotendeels uit rente en later juist grotendeels uit aflossing.

Andere soorten hypotheken

De hypotheken die we tot nu toe noemden zijn vermoedelijk de soorten die het vaakst worden gekozen door kopers van woningen. Er bestaan echter nog veel meer soorten hypotheken die veelal dus wat minder bekend zijn. Wat te denken van bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek, waarbij je pas na afloop van de looptijd het volledige bedrag moet aflossen. Een krediethypotheek behoort ook tot de mogelijkheden. Dit is in feite vergelijkbaar met een lening in de vorm van een doorlopend krediet. Je huis fungeert dan als onderpand.