De levensduur van je pannendak verstreken? Overweeg spoedige vervanging

pannendak

Een dak met dakpannen, meestal ook wel simpelweg een pannendak genoemd, gaat doorgaans ontegenzeglijk erg lang mee. Bij een pannendak van beton, de meest voorkomende soort, is de levensduur rond de veertig jaar. Bij keramische dakpannen kan dit zelfs oplopen tot driekwart eeuw. Dikwijls krijg je als consument zijnde dan ook tientallen jaren garantie wanneer je een nieuw pannendak afneemt. 

Over het algemeen valt aan te raden je pannendak te vervangen zo rond het moment dat de verwachte levensduur verstreken is. Zie je dat niet zitten, dan is het verstandig om minstens een goede dakinspectie te laten uitvoeren. De professional die je dak inspecteert kan je dan tenminste mededelen in hoeverre je pannendak nog in een goede staat verkeert. Hoe dan ook is het beter te vroeg je pannendak te vervangen dan te laat. Ben je namelijk te laat, dan heb je waarschijnlijk al lekkage, met uiteraard alle nadelige gevolgen van dien.

In de volgende alinea lees je om welke redenen een pannendak te prefereren valt boven dakbedekking van andere soorten materialen.

pannendak vervangen

Een greep uit de vele pluspunten van een pannendak

In vergelijking met andere soorten dakbedekking kent een pannendak de volgende pluspunten: 

  • Zoals gezegd kent een pannendak een zeer lange levensduur. Deze bedraagt normaal gesproken minstens veertig jaar.
  • Je hoeft aan een pannendak in principe nauwelijks onderhoud uit te voeren. Af en toe een dakinspectie laten verrichten, bij voorkeur door een externe specialist, moet al voldoende zijn.
  • Dakpannen zijn uitstekend bestand tegen alle weersinvloeden, waaronder sneeuw, regen, wind, hagel en felle zonnestralen.
  • Dakpannen geven je woning als geheel een fraaie uitstraling.
  • Gezien het materiaal waar dakpannen van gemaakt zijn is het niet mogelijk dat deze in de loop van de jaren kunnen vervormen of buigen.